wiosna chemia


Szkoła Podstawowa: KLASA 7

  1. Właściwości fizyczne i chemiczne substancji chemicznych znanych z życia codziennego.
  2. Mieszaniny substancji i ich rozdzielanie.
  3. Zjawiska fizyczne a reakcje chemiczne.
  4. Pierwiastki i związki chemiczne; symbole pierwiastków.
  5. Podział pierwiastków na metale i niemetale.
  6. Właściwości metali i niemetali.
  7. Stopy. Praktyczne zastosowanie metali, stopów i niemetali.
  8. Korozja i sposoby ochrony przed korozją metali.
  9. Mieszanina a związek chemiczny.
  10. Podstawowy sprzęt i szkło laboratoryjne.
  11. Obliczenia z wykorzystaniem pojęć: objętość, masa i gęstość.
  12. Atomy i cząsteczki.
  13. Budowa atomów, izotopy.
  14. Cząstki elementarne i ich właściwości.
  15. Zjawisko promieniotwórczości i jego praktyczne wykorzystanie.
  16. Zależność między budowa atomu pierwiastka, a jego położeniem w układzie okresowym.
  17. Podstawowe wiadomości o układzie okresowym pierwiastków, odczytywanie informacji z układu.
  18. Wartościowość pierwiastka, określanie wartościowości pierwiastków grupy 1, 2 oraz 13-17.
  19. Cząsteczki związku chemicznego i pierwiastka.
  20. Wzory strukturalne (kreskowe) i sumaryczne.
  21. Nazewnictwo prostych związków chemicznych.
  22. Rodzaje wiązań chemicznych.
  23. Związki jonowe i kowalencyjne.
  24. Jony metali i niemetali.
  25. Masa atomowa i cząsteczkowa; atomowa jednostka masy.
  26. Prawo stałości składu związku chemicznego i prawo zachowania masy.
  27. Równania reakcji chemicznych.
  28. Obliczenia stechiometryczne.
  29. Rodzaje reakcji chemicznych.
  30. Wpływ katalizatora na przebieg reakcji chemicznej.
  31. Powietrze, jego skład i właściwości.
  32. Właściwości azotu.
  33. Właściwości i znaczenie tlenu w przyrodzie.
  34. Ozon i dziura ozonowa.
  35. Właściwości tlenku węgla (IV).
  36. Zastosowanie praktyczne i rola dwutlenku węgla w przyrodzie.
  37. Właściwości i praktyczne zastosowanie wodoru.
  38. Związki wodoru z niemetalami.
  39. Gazy szlachetne i ich zastosowanie praktyczne.
  40. Efekt cieplarniany i przyczyny globalnego ocieplenia klimatu.
  41. Ochrona powietrza przed zanieczyszczeniami.
  42. Najwybitniejsi uczeni w badaniach chemicznych.

Szkoła Podstawowa: KLASA 8

Zakres tematyczny klasy VII oraz:

  1. Budowa cząsteczki wody.
  2. Woda i roztwory wodne.
  3. Właściwości wody.
  4. Stężenie procentowe roztworu, zmiana stężenia i mieszanie roztworów.
  5. Rodzaje roztworów; rozpuszczalność substancji w wodzie.
  6. Tlenki metali i niemetali.
  7. Elektrolity i nieelektrolity.
  8. Wodorotlenki i zasady.
  9. Właściwości i zastosowanie wodorotlenku sodu, potasu i wapnia.
  10. Wodorotlenki i zasady wokół nas.
  11. Otrzymywanie zasad i wodorotlenków nierozpuszczalnych w wodzie.
  12. Dysocjacja elektrolityczna kwasów i zasad.
  13. Tlenki kwasowe i zasadowe.
  14. Kwasy tlenowe i beztlenowe.
  15. Otrzymywanie i właściwości podstawowych kwasów.
  16. Kwasy w naszym otoczeniu.
  17. Dysocjacja elektrolityczna kwasów.
  18. Kwasy mocne i słabe.
  19. Powstawanie kwaśnych opadów i ich skutki.
  20. Roztwory kwaśne i zasadowe; skala pH, zastosowanie wskaźników: papierek wskaźnikowy uniwersalny, fenoloftaleina, oranż metylowy.
  21. Odmiany alotropowe węgla.
  22. Naturalne źródła węglowodorów (ropa naftowa, gaz ziemny, węgiel kamienny).
  23. Szereg homologiczny alkanów.
  24. Właściwości i zastosowanie alkanów; związek między długością łańcucha węglowego a właściwościami fizycznymi alkanów.
  25. Szereg homologiczny alkenów i alkinów.
  26. Właściwości etylenu i acetylenu.
  27. Szereg homologiczny alkoholi.
  28. Właściwości alkoholi (szczególnie metanolu, etanolu i glicerolu).
  29. Alkohole mono- i polihydroksylowe.

Gimnazjum: KLASA 3

Zakres tematyczny klasy VII i VIII oraz:

  1. Izomeria łańcuchowa węglowodorów.
  2. Polimeryzacja i polimery.
  3. Reakcje utleniania-redukcji.
  4. Promieniotwórczość i przemiany promieniotwórcze.
  5. Mol, masa molowa, objętość molowa gazów.
  6. Stężenie molowe roztworu.
  7. Wykorzystanie pojęcia mola i masy molowej w obliczeniach stechiometrycznych.
  8. Szereg homologiczny kwasów karboksylowych.
  9. Właściwości kwasów karboksylowych (szczególnie mrówkowego i octowego).
  10. Wyższe kwasy karboksylowe.
  11. Kwasy organiczne występujące w przyrodzie, ich wzory, nazwy systematyczne i zwyczajowe oraz zastosowanie (mrówkowy, szczawiowy, mlekowy, cytrynowy, jabłkowy, propionowy, masłowy, malonowy, bursztynowy).
  12. Estry; reakcja estryfikacji, zastosowanie estrów.
  13. Aminy i aminokwasy.
  14. Hydroliza soli.