wiosna chemia

Chemia - sesja wiosenna

Olimpiada Olimpus w sesji wiosennej z chemii przeznaczona jest dla uczniów klas VII i VIII szkoły podstawowej oraz I-III liceum ogólnokształcącego i ma zasięg ogólnopolski. Test olimpiady składa się z 30 pytań i podanych do nich 4 odpowiedzi. W testach z sesji wiosennej jedna odpowiedź, dwie, trzy lub wszystkie mogą być poprawne. Także może zdarzyć się tak, że żadna z odpowiedzi nie będzie poprawna.

Olimpiada z chemii sprawdza wiedzę uczniów w zakresie znajomości najważniejszych pojęć związanych z chemią organiczną i nieorganiczną. Pozwala również urozmaicić zajęcia lekcyjne oraz stanowi zewnętrzne źródło oceny poziomu wiedzy uczniów.

Testy z chemii dla szkoły średniej obejmują treści nauczania w zakresie rozszerzonym.



Zgodnie z zasadą kumulatywności wiedzy i umiejętności, na każdym etapie edukacyjnym uwzględniane są treści z poprzednich lat nauki, zgodnie z wymogami podstawy programowej. Oznacza to, że zagadnienia z wcześniejszych testów mogą być ponownie sprawdzane w późniejszych testach.

Szkoła Podstawowa: KLASA 7

  1. Właściwości fizyczne i chemiczne substancji chemicznych znanych z życia codziennego.
  2. Mieszaniny substancji i ich rozdzielanie.
  3. Zjawiska fizyczne a reakcje chemiczne.
  4. Pierwiastki i związki chemiczne; symbole pierwiastków.
  5. Podział pierwiastków na metale i niemetale.
  6. Właściwości metali i niemetali.
  7. Stopy. Praktyczne zastosowanie metali, stopów i niemetali.
  8. Korozja i sposoby ochrony przed korozją metali.
  9. Mieszanina a związek chemiczny.
  10. Podstawowy sprzęt i szkło laboratoryjne.
  11. Obliczenia z wykorzystaniem pojęć: objętość, masa i gęstość.
  12. Atomy i cząsteczki.
  13. Budowa atomów, izotopy.
  14. Cząstki elementarne i ich właściwości.
  15. Zjawisko promieniotwórczości i jego praktyczne wykorzystanie.
  16. Zależność między budowa atomu pierwiastka, a jego położeniem w układzie okresowym.
  17. Podstawowe wiadomości o układzie okresowym pierwiastków, odczytywanie informacji z układu.
  18. Wartościowość pierwiastka.
  19. Cząsteczki związku chemicznego i pierwiastka.
  20. Wzory strukturalne (kreskowe) i sumaryczne.
  21. Nazewnictwo prostych związków chemicznych.
  22. Rodzaje wiązań chemicznych.
  23. Związki jonowe i kowalencyjne.
  24. Jony metali i niemetali.
  25. Masa atomowa i cząsteczkowa; atomowa jednostka masy.
  26. Prawo stałości składu związku chemicznego i prawo zachowania masy.
  27. Równania reakcji chemicznych.
  28. Obliczenia stechiometryczne.
  29. Rodzaje reakcji chemicznych.
  30. Wpływ katalizatora na przebieg reakcji chemicznej.
  31. Powietrze, jego skład i właściwości.
  32. Właściwości azotu.
  33. Właściwości i znaczenie tlenu w przyrodzie.
  34. Ozon i dziura ozonowa.
  35. Właściwości tlenku węgla (IV).
  36. Zastosowanie praktyczne i rola dwutlenku węgla w przyrodzie.
  37. Właściwości i praktyczne zastosowanie wodoru.
  38. Związki wodoru z niemetalami.
  39. Gazy szlachetne i ich zastosowanie praktyczne.
  40. Efekt cieplarniany i przyczyny globalnego ocieplenia klimatu.
  41. Ochrona powietrza przed zanieczyszczeniami.
  42. Najwybitniejsi uczeni w badaniach chemicznych.

Szkoła Podstawowa: KLASA 8

  1. Zakres tematyczny klasy VII oraz:
  2. Budowa cząsteczki wody.
  3. Woda i roztwory wodne.
  4. Właściwości wody.
  5. Stężenie procentowe roztworu, zmiana stężenia i mieszanie roztworów.
  6. Rodzaje roztworów; rozpuszczalność substancji w wodzie.
  7. Tlenki metali i niemetali.
  8. Elektrolity i nieelektrolity.
  9. Wodorotlenki i zasady.
  10. Właściwości i zastosowanie wodorotlenku sodu, potasu i wapnia.
  11. Wodorotlenki i zasady wokół nas.
  12. Otrzymywanie zasad i wodorotlenków nierozpuszczalnych w wodzie.
  13. Dysocjacja elektrolityczna kwasów i zasad.
  14. Tlenki kwasowe i zasadowe.
  15. Kwasy tlenowe i beztlenowe.
  16. Otrzymywanie i właściwości podstawowych kwasów.
  17. Kwasy w naszym otoczeniu.
  18. Dysocjacja elektrolityczna kwasów.
  19. Kwasy mocne i słabe.
  20. Powstawanie kwaśnych opadów i ich skutki.
  21. Roztwory kwaśne i zasadowe; skala pH, zastosowanie wskaźników: papierek wskaźnikowy uniwersalny, fenoloftaleina, oranż metylowy i błękit tymolowy.
  22. Sole, budowa cząsteczek, wzory kreskowe i sumaryczne. Nazewnictwo soli.
  23. Otrzymywanie soli. Reakcja zobojętniania.
  24. Reakcje strąceniowe.
  25. Właściwości i zastosowanie soli.
  26. Dysocjacja elektrolityczna soli, sole rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie.
  27. Reakcje metali z kwasami. Szereg aktywności metali.
  28. Reakcje utleniania-redukcji.
  29. Odmiany alotropowe węgla.
  30. Naturalne źródła węglowodorów (ropa naftowa, gaz ziemny, węgiel kamienny).
  31. Szereg homologiczny alkanów.
  32. Właściwości i zastosowanie alkanów; związek między długością łańcucha węglowego a właściwościami fizycznymi alkanów.
  33. Szereg homologiczny alkenów i alkinów.
  34. Właściwości etylenu i acetylenu.
  35. Izomeria łańcuchowa i położeniowa.
  36. Polimeryzacja.
  37. Szereg homologiczny alkoholi.
  38. Właściwości alkoholi (szczególnie metanolu, etanolu i glicerolu).
  39. Alkohole mono- i polihydroksylo.

Liceum ogólnokształcące: KLASA 1

  1. Budowa atomu, geometria cząsteczek, hybrydyzacja orbitali atomowych.
  2. Pojęcia: nukleony, liczba atomowa, liczba masowa, masa atomowa, izotopy.
  3. Przemiany promieniotwórcze, liczby kwantowe.
  4. Przestrzenny model budowy atomu, Związki manganu, chromu, żelaza.
  5. Konfiguracja elektronowa i skrócona konfiguracja elektronowa, schemat klatkowy.
  6. Rozmieszczenie elektronów w powłokach atomu, podpowłoki.
  7. Elektrony walencyjne.
  8. Położenie pierwiastka w układzie okresowym.
  9. Masa cząsteczkowa, masa molowa związku chemicznego.
  10. Interpretacja jakościowa i ilościowa równań reakcji chemicznych.
  11. Wiązanie kowalencyjne, wiązanie jonowe, wiązanie metaliczne i siły van der Waalsa, wiązania wodorowe.
  12. Właściwości fizyczne metali.
  13. Zapis poszczególnych rodzajów wiązań.
  14. Metale i ich stopy.
  15. Elektroujemność, właściwości substancji, liczba elektronów walencyjnych a rodzaj wiązania chemicznego.
  16. Wpływ rodzaju wiązania na właściwości substancji, wiązania typu ϭ i π.
  17. Przykłady substancji o wiązaniach jonowych, kowalencyjnych i metalicznych i ich właściwości.
  18. Oddziaływania międzycząsteczkowe.
  19. Nazewnictwo i wzory tlenków.
  20. Reakcje otrzymywania tlenków i otrzymywania tlenu.
  21. Podział tlenków.
  22. Wodorki: podział, właściwości, zastosowanie, sposoby otrzymywania.
  23. Nazewnictwo wodorków i kryteria podziału.
  24. Wodorotlenki: nazewnictwo, sposoby otrzymywania, wzory, właściwości, zastosowanie.
  25. Pojęcie higroskopijności, przykłady substancji higroskopijnych z życia codziennego.
  26. Wzory, nazewnictwo, podział kwasów.
  27. Sposoby otrzymywania kwasów.
  28. Barwa wskaźników w roztworach kwasów i zasad.
  29. Właściwości i zastosowanie kwasów.
  30. Wzory i nazewnictwo soli, hydroksosoli, wodorosoli.
  31. Wykrywanie węglanu wapnia.
  32. Dysocjacja kwasów, zasad, soli, pH tych związków, teoria Bronsteda.
  33. Zjawiska krasowe.
  34. Twardość wody, sposoby usuwania jej twardości.
  35. Hydraty: nazewnictwo, wzory.
  36. Właściwości i zastosowanie gipsu oraz wybranych soli.
  37. Zastosowanie skał gipsowych.
  38. Nawozy naturalne i sztuczne.
  39. Chemia życia codziennego, zastosowanie chemii w otaczających nas produktach.
  40. Zagadnienia z klasy 7 i 8 szkoły podstawowej będące uzupełnieniem powyższych zagadnień.

Liceum ogólnokształcące: KLASA 2

  1. Budowa atomu.
  2. Układ okresowy pierwiastków chemicznych - rozmieszczenie pierwiastków chemicznych, zależności między położeniem atomów a jego właściwościami.
  3. Izotopy, podstawowe przemiany jądrowe, liczby kwantowe.
  4. Wiązanie kowalencyjne spolaryzowane i niespolaryzowane.
  5. Wiązanie jonowe, właściwości substancji posiadających to wiązanie.
  6. Wiązanie metaliczne i oddziaływania międzycząsteczkowe.
  7. Rodzaj wiązania, a właściwości chemiczne związku.
  8. Wiązanie wodorowe.
  9. Tlenki i związki pierwiastków chemicznych z wodorem.
  10. Wodorotlenki, kwasy nieorganiczne, sole.
  11. Hydraty.
  12. Mol i liczba Avogadra.
  13. Masa cząsteczkowa i masa molowa.
  14. Prawo stałości składu związku chemicznego.
  15. Obliczenia stechiometryczne.
  16. Stopnie utlenienia pierwiastków chemicznych.
  17. Pojęcie utleniacza i reduktora.
  18. Procesy utleniania i redukcji.
  19. Bilansowanie równań reakcji utleniania i redukcji.
  20. Ogniwa galwaniczne, elektroliza.
  21. Rodzaje roztworów: pojęcia i sposoby rozdzielania mieszanin.
  22. Rozpuszczalność substancji, krzywe rozpuszczalności.
  23. Stężenie procentowe roztworu.
  24. Stężenie molowe roztworu.
  25. Przeliczanie stężeń.
  26. Zatężanie i rozcieńczanie roztworów.
  27. Elektrolity i nieelektrolity, proces dysocjacji elektrolitycznej.
  28. Wskaźniki kwasowo - zasadowe.
  29. Stopień dysocjacji elektrolitycznej i stała dysocjacji.
  30. Odczyn i pH roztworu, hydroliza.
  31. Właściwości sorpcyjne gleby i stopień jej zanieczyszczeń.
  32. Zanieczyszczenia powietrza.
  33. Reakcje zobojętniania i reakcje strącania osadów.
  34. Związki manganu, chromu, żelaza, miedzi.
  35. Efekty energetyczne reakcji chemicznych: reakcje egzo i endoenergetyczne, entalpia, energia aktywacji.
  36. Barwy płomieni palnika pod wpływem różnych związków.
  37. Czynniki wpływające na szybkość reakcji chemicznej.
  38. Chemia organiczna (podstawowe wiadomości z klasy 8 szkoły podstawowej) oraz z bieżącego materiału dotyczące:
    • węglowodory: alkany, alkeny i alkiny podstawowe wzory, definicje i właściwości, reakcje oraz fluorowcopochodne,
    • reakcje spalania, substytucji, addycji, polimeryzacji,
    • termoplasty, duroplasty,
    • węgiel jako podstawowy pierwiastek chemii organicznej.
  39. Chemia życia codziennego, zastosowanie chemii w otaczających nas produktach.

Liceum ogólnokształcące: KLASA 3

  1. Chemia nieorganiczna - podstawowe informacje z klas 1 i 2.
  2. Chemia organiczna - węglowodory: alkany, alkeny i alkiny, cykloalkany - podstawowe wzory, definicje i właściwości oraz reakcje.
  3. Benzen - właściwości i reakcje.
  4. Paliwa kopalne: gaz ziemny, ropa naftowa, węgiel oraz LO benzyny.
  5. Ochrona środowiska w kontekście pozyskiwania i przetwarzania paliw kopalnych.
  6. Fluorowcopochodne węglowodorów. Reakcje jakim ulegają, nazewnictwo związków.
  7. Termoplasty i duroplasty.
  8. Alkohole monohydroksylowe: otrzymywanie, nazewnictwo systematyczne i zwyczajowe, rzędowość, izomery, właściwości fizyczne w szeregu homologicznym alkoholi monohydroksylowych i właściwości chemiczne, kontrakcja objętości, zastosowania.
  9. Fermentacja alkoholowa, wpływ alkoholu na organizm ludzki, metabolizm alkoholu etylowego.
  10. Alkohole polihydroksylowe: otrzymywanie, właściwości fizyczne i chemiczne, nazewnictwo, zastosowania.
  11. Sposoby odróżniania alkoholi polihydroksylowych od monohydroksylowych.
  12. Fenole: budowa, nazewnictwo, izomery, otrzymywanie, właściwości fizyczne i chemiczne, reakcje, zastosowanie.
  13. Porównanie alkoholi i fenoli.
  14. Aldehydy: budowa, nazewnictwo, szereg homologiczny, sposoby otrzymywania, reakcje jakim ulegają, próby Tollensa i Trommera, zastosowania.
  15. Ketony: budowa, nazewnictwo, szereg homologiczny, sposoby otrzymywania, reakcje jakim ulegają, próby Tollensa i Trommera, zastosowania.
  16. Niższe kwasy karboksylowe: budowa, nazewnictwo systematyczne i zwyczajowe, szereg homologiczny, izomery, sposoby otrzymywania, reakcje jakim ulegają bądź nie ulegają, zastosowania, właściwości.
  17. Fermentacja octowa.
  18. Porównanie mocy kwasów organicznych i nieorganicznych.
  19. Sole kwasów karboksylowych.
  20. Wyższe kwasy karboksylowe: budowa, nazewnictwo systematyczne i zwyczajowe, szereg homologiczny, izomery, sposoby otrzymywania, reakcje jakim ulegają bądź nie ulegają, zastosowania, właściwości.
  21. Odróżnianie nasyconych i nienasyconych kwasów karboksylowych - reakcja z wodą bromową i manganianem(VII) potasu.
  22. Reakcje otrzymywania mydeł, określanie odczynu otrzymanych mydeł.
  23. Estry: budowa, nazewnictwo systematyczne i zwyczajowe, zapachy, izomery, sposoby otrzymywania, reakcje jakim ulegają bądź nie ulegają, zastosowania, właściwości.
  24. Hydroliza kwasowa i zasadowa estrów.
  25. Tłuszcze: budowa, nazewnictwo, sposoby otrzymywania, reakcje, zastosowania, właściwości, tłuszcze ciekłe i stałe, znaczenie dla organizmy.
  26. Fermentacja masłowa, jełczenie masła.
  27. Środki czystości: napięcie powierzchniowe, mechanizm prania i usuwania brudu, twardość wody, rodzaje substancji powierzchniowo czynnych, zastosowania środków czystości, usuwanie zanieczyszczeń z powierzchni metalowych.
  28. Kosmetyki: emulsje i emulgatory, skład chemiczny, wpływ na organizm ludzki oraz na środowisko.
  29. Aminy i amidy: budowa, nazewnictwo, sposoby otrzymywania, reakcje, zastosowania, właściwości, rzędowość, izomery.
  30. Hydroksykwasy.
  31. Chemia życia codziennego, zastosowanie chemii w otaczających nas produktach.

 

Dane kontaktowe

logo mobile
ul. Grochowska 341/268
03-822 Warszawa

olimpus@olimpus.edu.pl
Telefon: 22 517-16-50
Faks: 22 517-16-51

Obserwuj nas

meta facebook

Ta strona używa plików Cookies oraz działa zgodnie z Polityką prywatności.

Polityka prywatności